Dichtbij, een wereld van verschil en toch zo vertrouwd; Spanje. Vroeger hoopte ik dat ik stout genoeg was om in de zak van Sint mee naar Spanje te mogen. Al vraag ik me af of dat destijds niet iets met kadootjes en strooigoed te maken had…
  Afgelopen oktober was het de hoogste tijd om, naast het ophalen van herinneringen, een onbekende regio te ontdekken; we gingen met de auto van Madrid naar Málaga en reden in 2 weken dwars door Extremadura en Andalusië.
  Deze route is een aanrader als je de rust en grootsheid van het ‘extreme’ landschap en geschiedenis van Spanje wilt proeven maar ook de levendigheid van steden en relaxen op het strand niet schuwt.

  De route

  Dag 1: Rotterdam – Madrid – Salamanca

  Rotterdam The Hague Airport; we kunnen het bijna fietsen (maar deden dat natuurlijk niet). In 2 uur voor 200 euro vlieg je naar Madrid en terug vanaf Málaga met Transavia.
  Wij bleven niet (want Salamanca riep) maar blijf gerust even hangen in de Spaanse hoofdstad. Daarna kun je met de bus in 3,5 uur voor 22 euro naar Salamanca. (Of huur vast je auto).

  Dag 2-3: Salamanca

  Alles over mijn 2e thuis, Spaans leren, de sfeer, tapas, architectuur en chupies vind je hier: Salamanca een stad met een gouden randje. Ga die stad beleven en laat je betoveren!

  Dag 4: La Alberca en Parque Nacional Monfragüe

  De eerste dag met met de huurauto, 10 dagen voor 193 euro via Hertz, doken we direct de bergen in over de SA210. We belanden in Oostenrijk. Hè? Oh nee, we worden begroet door een losgeslagen Iberico varken. Toch Spanje. In La Alberca, een goed geconserveerd middeleeuws dorp (ca. 1300) bekend om de pata negra.
  Volg de SA210 en ga bij Plasencia de EX208 op ri. Trujillo.  Maak een kleine detour vanaf Villa Real de San Carlos door het National Parque Monfraqüe.

  Dag 5-6: Trujillo 

  Trujillo betovert je bij zonsondergang als het kasteel, het fort en de 17 kerken de zonnestralen lijken te absorberen. Ik ben in een Disney film beland. Niet op de minste plaats door waar we sliepen; Posada Dos Orilla voor 50 euro per nacht.
  Overdag de perfecte uitvalsbasis om NP Monfragüe of nabijgelegen Cáceres te ontdekken. Maar wel terug zijn voor de zon ondergaat, ok? En daarna eten op Plaza Mayor.

  Dag 7: Trujillo – Mérida – Sevilla

  Ik ben nooit in Rome geweest maar de Romeinse ruïnes in Mérida, de hoofdstad van Extremadura, schijnen er niet voor onder te doen. Heel prettig stadje om een middag door heen te struinen en wéér versteld te staan hoever de geschiedenis zichtbaar teruggaat in deze regio van Spanje. De avond brachten we door in Sevilla. Een dag voor aankomst was er echter niets meer vrij in het centrum dus sliepen we in een prima hotel net buiten de centrumring maar koste nog steeds 90 euro per nacht.

  Dag 8: Sevilla (- Cadiz)

  Zo zonnig als het was op de dag van aankomst, zo regende het de hele volgende dag. Wij besloten Sevilla, na een bezoek aan Alcazar Real en het oude centrum, een dag eerder te verlaten en reden direct door naar zonnige oorden: havenstad Cadíz.

  Dag 9 – 10: Cadíz

  Na een volle 1e week tijd om even een paar dagen rust te nemen, we verbleven 3 nachten in het AirBnB loft van Tomás. Een perfecte plek om Cadíz te ontdekken en door de lange, autovrije straten te dwalen. Uitwaaien doe je op de 4km lange boulevard die om het hele oude centrum loopt.

  Romeinse Brug in het witte dorp Ronda

  Dag 11: Via Pueblos Blancos naar Nerja

  Hoog op mijn lijstje stonden de Pueblos Blancos , de witte dorpen. Zo ongeveer heel Andalusië is er mee bezaaid maar de route over de A372 / A2302 bezorgen je via Arcos de Frontera, El Bosque, Grazalema tot aan Ronda veel oooeeehhh en aaahhhh momenten.
  En Ronda; als je tijd hebt, blijf er dan slapen. De stad, gebouwd op 2 kliffen ontstaan na een aardbeving (al een tijdje terug hoor, don’t worry), is adembenemend.

  Dag 12-13 Nerja

  Beach please! Berg je Spaanse woordenboek maar op en haal je sandalen te voorschijn; je bent in het walhalla voor de gepensioneerde Engelsman. Nerja is een heerlijk dorp om even verstand op nul te zetten, souvenirs te shoppen en met je handdoekje in een van de vele baaitjes neer te ploffen. Kun je niet stilzitten? Bezoek de Cuevas de Nerja of nabijgelegen Sierra Nevada. Voor 32 euro per nacht slaap je in superfijn Hostal Plaza Cantarero.

  Dag 14-15 Málaga

  Als je dan toch met de auto van Madrid naar Málaga rijdt, neem dan ook even de tijd om Málaga te bezoeken. Zo’n fijne Mediterraanse stad en het beste eten van onze hele reis vonden we hier, bij tapasbar El Gato.

  De kosten

  Overnachtingen: 30-100 euro per nacht – mix van hotels, appartementen en AirBnB.
  Reiskosten:          +/- 650 euro – vliegtickets, 10 dagen auto en benzine.
  Uiteten:                +/- 60 euro per dag voor ontbijt/lunch/diner voor 2 personen
  Entrees:                +/- 50 euro per persoon
  Totaal:                  +/- 2.500 euro voor een 2-weekse reis met de auto van Madrid naar
  Malaga

  Wij hadden vooraf niets geboekt en dat gaf ons de kans om de route al rijdend aan te passen echter waren veel leuke hotels en AirBnB’s al volgeboekt en kwamen we wat duurder uit dan gedacht. Het eten in Spanje blijft stukken goedkoper dan thuis en verveeld nooit. Dus hop; dat terras op met een fles wijn en laat die tapas maar komen.

  Wil of heb je tips over bezienswaardigheden of plekken die je onderweg niet mag missen? Laat gerust een berichtje achter!