“Broadway lights and taxi cabs
Everybody’s moving fast
Uptown, downtown, what’s your thing?
She can take what she can bring

She is my heart,
I love New York City”
New York City by Lenny Kravitz

Helaas ligt New York niet naast de deur en ben je al gauw 500 euro voor een ticket kwijt en het dubbele voor een hotel (áls je geluk hebt!). Vandaag daarom deel twee van gratis dingen om te doen in New York! Over iconische trekpleisters en tips om musea gratis te bezoeken.

Iconische bouwwerken

Van art deco wolkenkrabbers in Mahattan tot koloniale huizen in Brooklyn. De verschillende bouwstijlen maken van New York een openlucht museum.

9/11 Memorial

Indrukwekkend, groots, ongeloof over wat er op die plek voor ravage geweest moest zijn. En bijzonder mooi. Dat is de herdenkingsplek welke sowieso vrij te bezoeken is. De plek straalt een enorme droevigheid maar ook kracht uit. Wees respectvol. Kapot erger ik me aan de toeristen met selfiesticks en ‘kijk-eens-waar-wij-waren’ met een big smile groepsfoto’s, totaal respectloos.

Brooklyn Bridge

Een van de leukste gratis dingen om te doen in New York; loop vanaf Brooklyn (na bezoek aan Brooklyn en het Bridge Park) richting Manhattan voor een onafgebroken uitzicht op de skyline. Ach, en loop hem ook gewoon een keer de andere kant op. Je krijgt er echt geen genoeg van.

New York Public Library

De hoofdvestiging van de openbare bieb in New York bevindt zich sinds 1902 tussen Fifth Avenue en 42th street. Als je ‘The Day After Tomorrow’ hebt gezien, herken je hem vast! En gratis toegankelijk!

Hollands glorie in Breuckelen

beter bekend als Brooklyn. De onmiskenbare brede lanen met overhangende bomen en koloniale huizen maar ook de blend van diverse culturen maken dat iedereen zich hier thuis voelt. Naar mijn idee het échte New York. Bezoek de wijken Brooklyn Heights, Cobble Hill, Williamsburg en Brighton Beach (zie ook Coney Island).

Brooklyn stairs
Trump Tower

Bey en Jay hadden hier, op 5th Avenue een appartementje. Het 202 meter hoge marmerpaleis van Donald Trump. Zodra je een stap in Trump Tower zet word je bedolven onder 240 ton glimmend roze marmer. Zo lelijk dat het bijna zeer doet. Maar dat moet je met eigen ogen bekijken in het vrij toegankelijke atrium (mét Starbucks).

Times Square

als je na Trump Tower denkt dat erger niet kan, ga dan ’s avonds naar Times Square. Absoluut niet mijn favoriete plek maar zeker een die je NIET mag missen. Mensen met claustrofobie of overgevoeligheid voor lichtflitsen wees gewaarschuwd. Het is er schreeuwend druk met mensen, billboards en TV schermen.

Musea

Ik geef eerlijk toe; ik ben een beetje een cultuurbarbaar. Een museumbezoek is nu eenmaal niet mijn favoriete tijdverdrijf.  Máár ik maak graag een uitzondering indien het museum gepaard gaat met opvallende architectuur of een exceptionele verzameling bezit. Maar eigenkijk alleen als ik dáár gratis naar binnen kan. En daar zijn wat tips & trucs voor.

9/11 Museum

Niet minder mooie en zowaar nog indrukwekkender dan het memorial; het 9/11 museum bezorgt je kippenvel tot op het bot én je kunt onder het memorial doorlopen. Vrije toegang op dinsdag vanaf 17.00, kaartjes worden bij de achteringang uitgedeeld en op is op. Ga uiterlijk 16:00 in de rij staan en je bespaart zo 22 euro p.p.

Guggenheim

Twee keer in New York geweest, twee keer voorbij gelopen…voorbij ja, niet erin, We hadden geen tijd. Maar dit architectonisch hoogstandje met een collectie moderne kunst. Voor de andere cultuurbarbaren onder ons; o.a. Picasso, J. Pollock, Gaugain en Van Gogh. Pay-What-You-Wish (lees: gratis mag ook) toegang op zaterdag van 17.45 tot 19.45. Besparing: 23 euro p.p.

Museum of Modern Art a.k.a. MoMa

Volgens Wikipedia: ‘… een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld.’ En ja, hier ben ik wel geweest. Gewoon als betalende bezoeker. Maar het kan ook gratis op de Uniqlo Free Friday Nights. Elke vrijdag van 16:00 tot 20:00. Besparing: 23 euro p.p.

 

The MET

Metropolitan Museum of Art; het grootste kunstmuseum ter wereld en bekend van het jaarlijkse Met Gala. Volgens een NY State Law is de toegang vrij voor iedere die dat wil. Er is echter een ‘recommended’ toegangsprijs van 23 euro waarvan verwacht wordt dat je deze als onwetende of rijke toerist (want ja, je komt toch naar NY om geld uit te geven) wel betaald ten behoeve van het onderhoud. In theorie kun je gratis naar binnen of betaal wat je het zelf waard vindt.

American Museum of Natural History

voor je dagelijkse dosis dinosauriërs en zwarte gaten ga je naar de west side van Central Park. Dit museum valt onder dezelfde wet als het MET. Je kunt dus gratis naar binnen en anders betaal je de aanbevolen toegangsprijs van 20 euro.

 

Ja, ik heb wat dingen overgeslagen. Zo ontbreken in dit lijstje onder andere Grand Central Terminal, Empire State, Rockefeller, Chrysler en Flat Iron Building. Die moet je ook maar gewoon op je wandelroute zetten.
Heb jij nog tips? Laat ze achter in de comments en wie weet volgt er nog een deel 3. 4. En 5 van gratis dingen om te doen in New York.