Een tijd geleden schreef ik al over mijn vurige liefde voor de wereld en reizen. Zo heeft mijn wanderlust vandaag (of eigenlijk al dagen) de overhand in mijn niet aflatende gedachtestroom. In oktober ga ik ein-de-lijk, met mijn geliefde, mijn geliefde Spanje terugzien: een roadtrip van Salamanca (Castilla y Léon) naar omgeving Nerja (Andalusië).

Naast de reiskriebels en ADHD-vlinders in mijn buik roepen de voorbereidingen vele herinneringen op aan ‘toen het allemaal begon’. Vandaag neem ik jullie mee terug naar het begin der reistijden: studeren in Salamanca en reistips voor de stad waar ik mijn hart verloor. Salamanca, een stad met een gouden randje.

Mijn tweede thuis

Nee, ik schaam me er niet voor, nou misschien een beetje, ik ben in Salou geweest en twee keer in Torremolinos. Maar dat staat niet voor het Spanje waar ik verliefd op ben. Mijn hart gaat sneller kloppen van authentieke dorpjes, grote Spaanse steden, vergezichten met olijfbomen, diversiteit in natuur en architectuur en ratelende Spanjaarden die ik, vaak tevergeefs, probeer te volgen. Het gevoel van mañana, mañana, het temperament en het buitenleven.

In 2006 woonde ik 3 maanden in Salamanca, de ‘Gouden Stad’, ten westen van Madrid. Na die 3 maanden zat ik in de bus terug stilletjes naar buiten te staren terwijl de tranen over mijn wangen rolden. Ik liet mijn ‘thuis’ achter. Sindsdien weet ik het: ooit woon ik in Spanje.

Tips voor een onvergetelijke trip naar Salamanca

Tijdens één van mij taallessen zei ik dat Salamanca net een dorp is. Kreeg ik me daar even op mijn kop. Vooruit: de 6e grote stad van Spanje met de sfeer, charme en gemoedelijkheid van een dorp. Bekend om de zandsteen bouwwerken die de stad in het zonlicht een gouden gloed geven.

Mijn reden waarom jij Salamanca moet bezoeken (en waarom ik straks voor de 3e keer terug ga):

Spaans leren

Staat dit toevallig nog op je wishlist? Het puurste Spaans, het Castellano, leer je hier. Misschien niet alle 14 grammaticale tijden in een week maar wel de basis. Stiekem is het leukste de activiteitenkalender op school en de vele internationale studenten (jong én oud!) die open staan voor nieuwe contacten en een boel gezelligheid. Er zijn vele talenscholen maar ik adviseer Mester. Klein en persoonlijk met een ongeëvenaarde maandagavond tapastour met de directeur.

Architectuur

Het volledige centrum staat op de Werelderfgoed lijst. Logisch! Het is een ware schatkist. Overal waar je loopt zie je monumentale gebouwen in een mix van Barok, Romaans en Gotische bouwstijl. Bij zonsopgang kleurt de stad goud door het vele gebruik van zandsteen uit de regio.

Must see: Catedral Vieja & Nueva (zoek de astronaut en het ijsje); Casa de Las Conchas, Convento de San Esteban, La Universidad de Salamanca (zoek de kikker voor geluk) en geniet elke dag van het mooiste Plaza Mayor van Spanje (geen grap!!).

Salamanca in Extremadura

Sfeer

Gemoedelijk, ontspannen en toch levendig. Veel jong bloed mixt zich met de traditionele Spanjaard. Neem op zondag je plek in op een bankje of op één van de vele terrassen van Plaza Mayor en zie de Spanjaarden, na hun kerkbezoek, in hun mooiste zondagse goed paraderen over het plein. Loop ook eens langs de kathedraal naar Rio Tormes voor een lazy afternoon picknick of relax in een van de mooie parken. En ’s avonds? Dan feest je tussen of eigenlijk mét internationale en Spaanse studenten in een van de vele clubs.

Tapas y mas

Eten. Uiteraard. Eerlijk is eerlijk in 2006 en wonende met 2 jongens in een appartement waren de maaltijden geen culinaire hoogstandjes. Voor 10 euro deed ik iedere week mee met de tapastour van Mester of ik at geregeld een plato del día voor 5-7 euro. Voor de échte verwennerijen, van tapas tot cheescake ga je naar de volgende bars: Bambu (ondergronds naast Plaza Mayor), Cafe Erasmus en Delicatessen Cafe in Calle Melendez. In oktober voer ik een nieuwe onderzoek uit ;)

Chupies, Cerveza y Cocktails

Dompel jezelf minimaal één avond onder in het bruisende nachtleven van Salamanca. Dit is je recept: besteedt de vooravond op het terras of happy-hour-hoppend door de straatjes. De clubs stromen namelijk pas vol rond 2.00u. Ga naar Jacko’s Bar (ja, met alleen muziek van wijlen MJ) voor halve liter cocktails, La Chupeteria voor 1 euro shotjes of luister live muziek met een sangría, cerveza of vino tinto bij TinTins. Duikel vervolgens één van de vele clubs in zoals Cum Laude of Camelot. Energie voor een afterparty? Om 04.00 opent Circus voor underground dansjes tot tien.
PS: terras hangen met een drankje en tapasje, kijkend hoe bovenstaand ritueel zich afspeelt, kan natuurlijk ook.

Salamanca, een stad voor iedereen, jong of oud, student of toerist, Spanjaard of niet. Een stad die nooit slaapt. Een stad die je beleeft tapa voor tapa. Een stad die ondertussen stiekem jouw hart verovert.