Zo blij als een kind spring ik door de kamer als we weer een vliegticket hebben geboekt. Zo depressief als grumpy cat keer ik aan het einde van iedere reis weer huiswaarts. Hoe dichtbij, ver weg, lang of kort de reis ook was aan mijn behoefte om te reizen komt nooit een eind. Maar waarom voel ik altijd de drang om weg te gaan, wat zijn mijn redenen om te reizen?

De diagnose

Wanderlust (n) – a strong desire for or impulse to wander or travel and explore the world.

Niets om je zorgen om te maken maar sinds enige jaren heb ik mezelf gediagnosticeerd met een milde tot zware vorm van wanderlust. Veel voorkomende symptomen:

 • Vlinders in de buik bij het idee dat je binnenkort weer ‘mag’
 • Ongegeneerd (glim)lachen bij een van de vele herinneringen
 • Uren research doen naar een interessante bestemming inclusief reiskriebels en routes uitstippelen in Google Maps. Ok, we gaan NU niet, maar misschien….ooit.
 • Constante heimwee naar de rest van de wereld

Hoe reizen mijn grootste passie werd

Na de HAVO vond ik zelf een goed moment om een jaartje op uitwisseling te gaan naar Australië. Mijn ouders dachten daar iets anders over. Met 16 jaar vonden zij het een beter moment voor mij om te gaan studeren. Daarna was ik vast wel van gedachte veranderd. Na vier jaar was ik natuurlijk een stuk ouder en wijzer. De drang om ‘weg’ te gaan alleen maar sterker.

Een half jaar werken en sparen was voldoende om mijn eerste babysteps in de wijde wereld te zetten. Om mijn ouders niet de stuipen op het lijf te jagen begon ik ‘slechts’ 1700km verderop: drie maanden Spaans studeren in Salamanca. Alleen.
Dit is nu 9 jaar geleden en reizen is sindsdien uitgegroeid tot mijn grootste passie. Misschien zelfs wel de liefde van mijn leven. (Sorry Martien ;) )

Drie redenen om te reizen

Ik probeer al een tijdje onder woorden te brengen wat reizen voor mij betekent. Het is een gevoel, een verlangen. En dat zit diep, heel diep van binnen. Ik krijg het niet op papier.
Mijn blauwe kant (je weet wel, van professor Jung) laat van zich horen en we pakken het gestructureerd aan; een rijtje met mijn redenen om te reizen.

 1. Mentale flexibiliteit:

  Dag schema: bepakt en bezakt op het station staan en de enige trein van de dag blijkt na 3uur vertraging helemaal niet te komen. Hola, Supermercado: in mijn beste Spaans aangifte doen op het politiebureau in Cuba. Adrenaline: met mijn snowboard voor het eerst van de zwarte piste sjezen en hem ownen! Grenzen verleggen dus maar meer ook leren relativeren. Eenmaal thuis maak je je echt niet druk om die 5 minuten vertraging van de trein en is aangifte doen via internet hypermodern.
  En ja, tijdens veel reizen besef ik dat ik blij ben dat ik in Nederland ben geboren. Het gras is hier echt wel groener dan bij sommige verre buren. Wees dankbaar voor wat je hebt!

 1. Vrijheid:

  Geen stress, vast ritme of deadlines. Ik beslis over mijn eigen leven en heb de vrijheid om keuzes te maken. Kies ik ervoor om uit te slapen of de zonsopgang te zien? Cocktail op het strand of een tempel bezoeken? Hier blijven of doorreizen? De richting van je eigen leven bepalen is een van de basisbehoefte van de mens volgens psychologen. Waarheid als een koe. De moeilijkste beslissing in mijn leven voelt als één van mijn beste ooit. Ik heb de keuze gemaakt en volg mijn eigen weg, net als op reis.

 

 1. Verliefd worden:

  ken je dat gevoel (nog ;)? Je leert elkaar net kennen, alles is nieuw en spannend. Na iedere bocht ontdek je weer iets nieuws, iedere dag is een verassing. Een leuk koffietentje, een familie apen die je bij het ontwaken van de jungle wakker brult of de lieve medebewoners van deze wereld die je behandelen als een van hun. Ik voel me geliefd, gewenst en gezegend. Ja, op veel plekken en aan families in de wereld heb ik een stukje van mijn hart verloren.

 

Dit is waarom ik van de wereld houd. Het gevoel van vrijheid, ontdekken van het onbekende maar vooral de ongelofelijk lieve, grappige en interessante medebewoners van deze wereld maken iedere reis bijzonder. En met iedere reis bedoel ik niet alleen onze verre reizen maar ook het weekendje naar Gent, wintersporten in Oostenrijk of zonnebaden op Curaçao. Zolang ik maar niet in een resort hoef ;)

De remedie

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en bij het schrijven van dit stuk zijn de vlinders in mijn buik alweer extatisch. Bij de gedachte aan een mogelijke nieuwe bestemming schiet ik in onderzoek modus, tevens de beste remedie tegen de depressie na afloop van een reis; vooruit kijken! Niet zo gek dat het eerste wat vrienden en familie vragen bij terugkomst: ‘En, wanneer gaan jullie weer?’

Snel. Heel snel!