Eerder deze week schreef ik al over mijn lievelingsstad in het noord-westen van Spanje, Salamanca. Deze ‘Gouden Stad’ is niet alleen een bezoek waard maar ook een handige uitvalsbasis voor de regio Castilla y Léon maar ook bijvoorbeeld Portugal.
In de drie maanden dat ik in Salamanca verbleef maakte ik uitstapjes naar historische dorpjes vol Romeinse bouwkunst en heerlijk eten, want dat kan overal in Spanje. En zeg nou zelf, over Barcelona en Madrid heb je al genoeg gelezen, toch? Tijd om het authentieke Spanje te ontmoeten!

Segovia

Besneeuwde bergtoppen, stromende beekjes en een kasteel met prachtig uitzicht over het dorp en het achterliggende landschap. Ik heb het idee dat in een Disney film ben beland. Wat overigens niet zo gek is, gezien het kasteel van Cinderella geïnspireerd is op het Alcazar de Segovia. Zie je de gelijkenissen?
Segovia betovert je en neemt je mee terug in de tijd. Net zo indrukwekkend als het Alcázar is het Romeins aquaduct. Gebouwd in de 1e eeuw vóór Christus door de Romeinen. Je staat erbij en kijkt ernaar…maar hóe dan? Ook bewonderen: de kathedraal.

Zamora

Zo’n 50km van de grens met Portugal en op een uurtje met de bus van Salamanca vind je Zamora. Een klein dorp gelegen aan de Río Duero met ongeveer 65.000 inwoners en veel Romaanse bouwwerken. Nou ja veel, binnen Europa is dit het dorp met het hoogst aantal Romaanse kerken; 24 stuks inclusief een kathedraal. En de overblijfselen van een kasteel. Ben je fan van Romaanse architectuur en het bezoeken van kleine kerkjes dan kun je hier je hart ophalen. Maar ook voor de vergezichten over de stad of een wandeling langs de rivier en de oude stadsmuren.

Porto (Portugal)

De regio Castilla y Léon is natuurlijk niet echt, of eigenlijk geen, strandbestemming. Maar je kunt wel het binnenland een paar dagen inruilen voor het dichtstbijzijnde strand en direct een ander land meepakken. De havenstad Port (of Oporto, wat je wilt) in Portugal. Paar uurtjes met de trein vanuit Salamanca of boek een tourtje. Ook met een UNESCO centrum maar beter nog: lange brede zandstranden!

Ávila

Een rustig dorpje, weg van de stadsdrukte en omringd door de stadsmuur. Eén van de best bewaarde middeleeuwse omheiningen. Destijds werd er nog weleens riddertje gespeeld, net als alle andere dorpen. Deze muur heeft zijn status bewezen. Een heerlijk dorp op nog geen 1,5 uur met de bus van Salamanca. De muur, kathedraal en kerken staan op de UNESCO erfgoedlijst. Dit vind ik zelf altijd positief, de locaties die je bezoekt worden goed onderhouden. Zo kun je echt die trip naar het verleden maken.

Castilla y Leon - stadsmuren van avila

Castilla y Leon – stadsmuren van Ávila

Madrid

Ja, ja, ik zei het zelf; over Madrid heb je vast al genoeg gelezen. Maar om je trip naar deze regio compleet te maken (alhoewel Madrid stiekem buiten Castilla y Léon valt) én de kans groot is dat je hier aankomt en vertrekt; don’t miss it! Madrid is een openluchtmuseum, schoon, vriendelijk én modern. Een plek om lekker te eten, cultureel te doen, te shoppen of relaxen.

En nee, als je Barcelona hebt gezien is dit niet ‘just another city’. Madrid is Spaanser, puurder.

Must sees: El Rastro vlooienmarkt, Palacio Real, Parque el Retiro (inclusief het ‘glazenhuis’ Palacio Cristal), Museo del Prado en Museo Nacional La Reina Sofia. En natuurlijk het Plaza Mayor. Maar ik zeg het je; die wint het bij lange na niet van Salamanca ;)

In oktober maken we een trip down memory lane, althans voor Deborah. We bezoeken Salamanca waarna we door de regio Extremadura (daar waar dé jámon Iberico vandaan komt ;) naar het zuiden voor o.a. Sevilla, Pueblos Blancos en regio rondom Nerja / Sierra Nevada.

Heb jij nog tips voor deze trip? Laat ze hieronder achter in een berichtje!