Bij mijn eerste bezoek werd ik overrompeld door de grandeur, het lawaai en de massa’s mensen. Metro in metro uit, shoppen op 5th, lopen van Central Park naar de Staten Island Ferry. Bij mijn tweede bezoek heb ik de stad beleefd zoals deze is; de geur, de sfeer, de mensen, de hamburgers en dat alles zonder stijve nek. Maar wel (wéér) een lege spaarpot. NYC is geen low-budget bestemming.

Om toch dat extra paar sneakers mee naar huis te nemen vind je hieronder deel één van gratis dingen om te doen in New York.  Over staren naar de skyline, op zoek naar verborgen schatten en ontsnappen aan de drukte.

Skyline

De wereldberoemde skyline, inmiddels aangevuld met een nieuwe icoon, het One World Trade Center, die uitrijst boven de al even indrukwekkende 9/11 herdenkingsplek. En het uitzicht op de skyline is helemaal gratis! Twee van de beste plekken om dit beeld vast te leggen (en een beetje uit te waaien bij 30+ graden):

Staten Island Ferry

deze gratis ferry van Manhatten naar Staten Island (uitstappen bij metrohalte South Ferry of Whitehall Street)  is eigenlijk bedoeld voor forenzen maar staat altijd bomvol toeristen. En met een goede reden. Bemachtig een plekje op het achterdek en aanschouw New York en het Vrijheidsbeeld van gepaste afstand.

Brooklyn Bridge Park

De naam verklapt het al, dit park vind je aan de voet van de Brooklyn Bridge  en is breed verspreid langs de rivier. Naast verschillende pieren, parken en wandelpaden waar New Yorkers schaken, basketballen, eten en relaxen biedt het park een prachtig stilleven: de skyline van Manhattan.

Verborgen schatten

Het metrostelsel van New York is  de grootste én oudste van de USA. In de loop der jaren zijn er een hoop stations verlaten of gebouwd en nooit gebruikt. Dit zorgt voor een ondergronds netwerk aan verborgen parels vaak niet toegankelijk voor publiek.

City Hall Station

Het oude City Hall Station met veel glas in lood, bogen en kandelaren is hermetisch afgesloten sinds 1946 maar je kunt er nog steeds een glimps van opvangen: neem Metrolijn 6 richting Brooklyn; eindpunt is City Hall Station maar NIET uitstappen! De metro draait bij het oude gesloten station voor deze weer terug naar ‘boven’ gaat.

Masstransiscope’ op Myrtle Avenue

In 1956 raakte het station op Myrtle Avenue overbodig. In 1980 werd er door kunstenaar Bill Brand een zoetrope (een bewegende cartoon als je er snel langs zoeft) van 228 handgeschilderd tekeningen. Neem vanaf DeKalb Avenue in Brooklyn de B of Q lijn naar Manhatten. Kijk hier een tof filmpje over het kunstwerk:

Fluister bogen in Grand Central Terminal

Stiekeme lieve woordjes fluister je naar elkaar in Grand Central Terminal. Voor de ingang van de Oyster Bar bevindt zich de ‘Whisper Gallery’. Ga allebei in een hoek schuin tegenover van elkaar staan met je gezicht naar de muur en zeg wat je altijd al wilde zeggen. Gezien de plek niet erg verborgen ligt, lees: Grand Central Terminal, ziet en hoort de stroom aan voorbijgaande reizigers je wel tegen een muur praten…

Parken

En zeker niet het minste binnen het thema gratis dingen om te doen in New York; parken. Voor een beetje natuur of rust tijdens een overweldigende citytrip zijn er genoeg plekken om je even terug te trekken.

Central Park

Een inkoppertje. Huur een fiets of neem de metro naar Cathedral Parkway of Central Park Northwest en loop richting ‘downtown’.

High Line

Het oudere zusje van ons eigen dakpark op de Hofbogen (in Rotterdam ;). Begin op 30th street en loop het eten tegemoet; Chelsea Market op 16th of Gansevoort Market op Gansevoort St.
(P.s.: Alles over eten in New York vind je op het blog ‘New York van hamburger tot havermout’)

High Line New York
Botanical Gardens: New York City & Brooklyn

Ontsnappen aan de mensenmassa? Ontloop de 23 euro entree en ga in Manhatten op woensdag de hele dag en op zaterdag tussen 9:00 en 10:00 gratis naar binnen. De Brooklyn Botanical Garden heeft gratis toegang de gehele dinsdag en zaterdag tussen 10:00 en 12:00.

Bryant Park

Achter (of voor) de Public Library. Dé plek om de voetjes wat rust te geven en het New Yorkse leven en haar inwoners aan je voorbij te laten gaan. Met in de zomer ook nog eens heel veel gratis evenementen.
Bryant Park in New York City

Coney Island

Het verhaal gaat dat er tijdens de Nederlandse bezetting een grote zwerm wilde konijnen op het eiland woonden welke zodanig werd omgedoopt tot Conyne Eylandt. Nu beter bekend als Coney Island en haar pretparken, Nathans’ famous hotdogs en brede strand. Hier komt het plebs, de gewone New Yorker. Een wandeling over de ‘boardwalk’ en je waant je in een aflevering van The Sopranos of erger..Jersey Shore.


En dank denk je dat je een hoop hebt gezien? You ain’t seen nothing yet!  Tijd om nog wat pracht en praal in te plannen? In deel twee vertel ik je hoe je gratis de meeste musea kunt bezoeken en alles over de iconische bouwwerken zoals Brooklyn Bridge en Trump Tower.