Ik verdenk Herman van Veen ervan met mijn moeder op reis te zijn geweest.  Hij omschrijft het als volgt: “Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan.”
Dat is in een notendop 3 dagen Barcelona met mijn moeder.
Ook plannen om met je moeder of een ander reisgezelschap Barcelona te verkennen? Dan heb ik hier een fijne planning en handige tips voor je. Mits je van winkelen houdt. En eten. En lopen. En winkelen. Gewoon een fijne dertien-in-dozijn stedentrip.

Thuis: vlucht & accommodatie

Vlucht

Vanaf Eindhoven vlieg je soms voor nog geen 50 euro naar Girona of Reus met Ryanair, beide nog zo’n 100km bij de stad vandaan. Houd hier rekening mee gezien de terugvlucht van Ryanair vaak vroeg in de ochtend is. Wij kozen voor een vlucht van Transavia vanaf Rotterdam Airport naar El Prat, het vliegveld van Barcelona, slechts 62 euro p.p. Bij beide maatschappijen mag je 10KG handbagage meenemen dus neem zo weinig mogelijk mee en shop de kilo’s er bij!
De goedkoopste optie naar het centrum is de trein van Renfe. Voor een paar euro waren we in ruim een half uur op station Passeig de Gràcia, vlak naast ons hostel. Tenminste… als we de juist uitgang hadden gekozen.

Accommodatie

Bij  een stedentrip is iedere minuut kostbaar. Check op Google Maps of je vlakbij een metrostation zit en nog enigszins centraal. Focus je voor je nachtrust op de meest originele wijken: Gràcia, El Born, Eixample of el Barrí Gotic. Laatstgenoemde is wel dé toeristenhub en vind ik persoonlijk niet aantrekkelijk.
Wij verbleven op de grens van L’Eixample en Gràcia in een waanzinnig knus hostel met een heerlijk gemengd publiek en relaxte sfeer voor 53 euro per nacht: Hostal Casa Gràcia.

Barcelona van dag tot dag

Uiteraard afhankelijk van je aankomsttijd wanneer jouw stedentrip echt los barst. Wij kwamen zondagavond rond 20.00u aan en besloten alleen even een hapje te eten in de buurt. We liepen naar één van de betere tapas restaurants, Cervecería Catalana. Dat plekje op het terras die avond bleek alle navolgende avonden nog van zeldzame aard maar laat je er niet door weerhouden!

Dag 1

Ochtend
Over Passeig de Gracia, dé jetset winkelstraat (en iets boven ons budget), pikten wij vast wat winkels mee onderweg naar Placa Catalunya. Alhoewel het vooral bij windowshopping bleef.
Mijn moeder en ik trotseren mid januari als de bikkels die we zijn de wind in onze haren op het bovendek van de hop-on hop-off bus! Zó toeristisch en duur (28 euro p.p.) maar zó ontzettend efficiënt om in korte tijd alle highlights te zien.

Middag
In 2uur kun je langs alle bezienswaardigheden rijden. Zonder écht iets te zien. Stap uit en hop zelf naar de volgende halte. Echt niet alle haltes zijn de moeite maar neem de tijd bij Placa del Toros, Basilica la Sagrada Familia, Parc Guëll, Tibidabo en loop zelf over Passeig de Gracia; een openlucht Gaudí museum met Casa Battló en Casa Mila.

Avond
Met de oranje route eindigden we rond 19:30u bij Las Arenas op Placa de Espanya. Voormalig stierenvechtarena omgebouwd tot winkelcentrum. Loop Via Gran Via, na het shoppen en eten, in 1 rechte weg terug naar L’Eixample. Om eventueel nog meer te eten bij één van de vele bars die je onderweg tegenkomt.

Dag 2

Ochtend
Bij de eerste tonen van de wekker gaat de motor van mijn moeder aan en nee, dat is geen diesel. Even nog een keer omdraaien is er niet bij, uitslapen geen optie. Dus hop na het ontbijt direct naar La Rambla en genieten van de rust voor deze trekpleister volstroomt met toeristen, straatartiesten en zakkenrollers. Maak een stap zijwaarts van La Rambla af en bezoek de foodmarkt La Boqueria.  Ham uit het vuistje smelt gegarandeerd op de tong. Loop via La Rambla naar de zee. Januari was te fris voor een terrasje maar anders prima om de voetjes even te rusten met een vino tinto! Ergens op de wereld is het heus 12u geweest.

Middag
Besteed de middag in El Barri Gòtic en struin langs boetiekjes, restaurantjes, pleinen (Placa Reial, St Miquel en St Jaume), de kathedraal en zorg dat je belandt op Avenida del Portal de l’Angel, dé winkelstraat in het oude centrum. Fijne lunch spot is Brasserie Edelmann. De naam doet niet Spaans aan maar het eten des te meer én voor een vriendelijke prijs! Wel even opletten, je schuifelt er zo voorbij.

Avond
Tot eind 19e eeuw was het nog een eigen gemeente maar nu de kleinste wijk van Barcelona; Gracià Het is een weerwar aan straatjes en vele pleinen waar het Spaanse buitenleven zich afspeelt. Weinig toeristen weten de wijk nog te vinden terwijl aan de rand van de wijk een van de grootste attracties ligt: Parc Guëll. (Maar die heb je gister al bezocht).

Dag 3

Ochtend
De laatste dag; de voetjes doen al zeer met opstaan, de vermoeidheid begint zich aan te dringen. Behalve bij mijn moeder, die kent maar 2 standen; aan of uit. Dus hop, uit de veren en met de metro naar Parc de Montjuïc. We maken een ritje in de kabelbaan naar de top van de berg Montjuïc, lopen een rondje om het kasteel en genieten vooral van het uitzicht en de rust.

Middag
Vanaf de top lopen we via de botanische tuinen, het MNAC (Museo Nacional) en de beroemde fonteinen naar Las Arenas. Er valt nog veel meer te bezichtigen zoals Fundació Miró en Poble Espanyol maar wij gaan met de metro naar de wijk El Born en besluiten al shoppend en etend onze 3 dagen Barcelona.

Avond
Ok, dat was een leugen. Het is uitverkoop. We gaan nog  één keer naar El Corte Ingles. En Zara. En Stradivarius. Tot we de winkels worden uitgekeken en zelfs mijn moeder te moe is om haar ene voet voor de andere voet te zetten.
De rust is van korte duur. De volgende ochtend vroeg kuier ik met schreden passen achter mijn moeder aan. Het lijkt wel of ze een vliegtuig moet halen….

Laatste gratis tip: ga rechts in het vliegtuig zitten, de DEF stoelen, dit vanwege de mooie aanvliegroute langs de stad. Ook voor de terugweg!
Nog meer foto’s zien? Bekijk hier het fotoalbum.