Vroeger… ja, maar echt, als in 8 jaar geleden, reisde ik naar Costa Rica en Guatemala. Drie maanden stonden in het teken van Spaans leren, vrijwilligerswerk en ontdekken van de wereld. Hier vind je mijn top vijf plekken in Guatemala aan de hand van ervaringen die ik deelde op mijn reisblog.
Ja, in 2007 had ik ook al een blog. Is dat wat?

Trotamundas: blog over mijn reizen

Een kleine passage uit, mijn verslag van de eerste dagen in Antigua, Guatemala: ‘…mijn vrijwilligersproject, Obras Sociales del Hermano Pedro. Op de afdeling oma hadden ze nog behoefte aan vrijwilligers. Perfect! Gezien mijn voorkeur niet echt uitgaat naar baby’s of kleine kinderen. Oma’s een beetje rondsjezen in rolstoelen, brei-assistente zijn en klessebessen -> feitelijk ja knikken en lachen, aangezien ik 80% niet versta omdat het merendeel nog maar één tand of minder heeft. Maar het is dankbaar werk. Je ziet de bewoners opfleuren door ze een beetje extra aandacht te geven.’
Stel je zelf open voor andere culturen, zet je in voor de hulpbehoevende en je keert terug als een rijker mens. De mooiste en warmste herinneringen aan Guatemala heb ik aan dit project overgehouden. Foto’s hangen aan de muur in ons toilet (mocht je daar ooit komen ;)

Over Guatemala

Het is er niet veilig, volgens de autoriteiten. Maar gevaar en veiligheid zijn betrekkelijk: ook thuis kun je overvallen worden en moet je oppassen waar je loopt. Just sayin’, gebruik je gezond verstand; ga niet in het donker alleen op pad, wapper niet met geld, dure sieraden of een camera om je nek. Handig; laat je paspoort in het hotel en reis met een kopie. Mocht je toch overvallen worden kun je in ieder geval naar huis ;)
Kortom, op zoek naar extra spanning, dan is Guatemala perfect. Buiten dat heeft het een prachtige natuur met actieve vulkanen en adembenemende meren, historische koloniale steden, Maya ruïnes en veel kleurrijke en vriendelijke bewoners. Oh ja, en het is goedkoop.

Offers voor Maximon bij Lago de Attila in Guatemala

Mijn top 5 plekken in Guatemala 

In de vier weken dat ik in Guatemala verbleef waren dit mijn hoogtepunten, de wereldse plekken die je niet mag missen:

 1. Lago de Atitlán

  – een kratermeer omringd door maar liefst 12 vulkanen. Een plek om te relaxen en te genieten van het rustgevende uitzicht en de cultuur. Het startpunt voor veel boottrips over het meer is Panajachel. Het is een komen en gaan van toeristen, inheemse marktkooplui en tuktuks. Ik verbleef in Hotel Posada K’amol Bey. Vanuit Pana maakte ik een tocht over het meer naar authentieke dorpjes met ieder hun gebruiken. Een stukje uit mijn blog toen ik nog een cultuurbarbaar was: ‘..rond het meer zijn talloze dorpjes ontstaan, wij bezochten er drie. Veruit de leukste en grootste was Santiago de Atitlán. Hier huisvestigd zich Maximón, een heilige die heel de dag door wordt aanbeden met allerlei rituelen, sigaren rookt en rum drinkt. Oh ja, het is een houten pop die elk jaar in een ander huis staat.’

 1. Chichicastenango

  – Zeg maar Chichi. De bevolking van Chichicastenango bestaat voor het grootste deel uit Maya indianen die leven volgens traditionele gebruiken. Je wordt overal omringd door offers en wierook. Om dit te ervaren bezoek dan zeker de kleurrijke Indigena begraafplaats en San Thomas kerk; let wel even op dat je niet over de trap dwars door de bloemenoffers naar boven banjert. Naast de vele Indigena rituelen is Chichi vooral bekend om de markt. Tip: plan genoeg tijd in om te shoppen! Het onderhandelen kost tijd:
  ‘Na confrontaties met eeuwenoude cultuur en religie was er nog een krappe 2uur over om de markt te bestormen. Veel te weinig, dat vond ik nou ook! De afgesproken tijd voor de terugweg had ik dan ook niet gehaald, toch aardig dat de bus bleef wachten tot ik uitgeshopt was’.  

 1. Tikal

  – Gelegen in de regio Petén en bezit een van de grootste verzameling Maya ruïnes. Deze Maya stad, in tegenstelling tot andere, bevindt zich midden in de jungle. Parkeer je zelf voor zonsopgang op een van de hogere tempels en je ziet en hoort de jungle ontwaken: brulapen roepen in hun voorbijgaan, toekans vliegen van top naar top en door de optrekkende nevel worden ineens de twee grootste tempels zichtbaar. Adembenemend. Verblijf je in Flores aan het Petén Itza meer? Dan geniet je ’s avonds nog van een gratis prachtige zonsondergang.

 1. Semuc Champey

  – eigenlijk een gedeelde eerste plek met Antigua. Hoewel de herinneringen door een kleine voedselvergiftiging wat wazig zijn heb ik dit als een van de mooiste plekken tijdens mijn drie maanden reizen ervaren. Semuc Champey betekent ‘daar waar de rivier zich verstopt’ in de Maya taal Q’ eqchi. Een hike van ongeveer 1,5km bergopwaarts brengt je naar een waanzinnig uitzicht over de turquoise gekleurde zwembaden tussen de bergen. Onder deze zwembaden stroomt een wilde rivier. ‘…heldhaftig als ik weer was, klom ik samen met onze gids ongeveer 4mtr omhoog op een rotswand om het ‘zwembad’ in te springen. Alle gasten (locals en toeristen) keken toe en telden met zijn allen klappend af, un, dos, tres…en toen moest ik wel. Wie a zegt, zegt natuurlijk het hele alfabet. Via alle baden met mini watervalletjes, sprongen van 2 meter en afdalingen via een touw (alles in bikini), zijn we afgedaald tot het einde van de zwembaden, waar de rivier zich weer laat zien.’Prachtig Semuc Champey in Guatemala. Natuurlijke zwembaden boven de rivier.

 1. Antigua

  – De nummer één is een stad naar mijn hart. 500 jaar oud, vol koloniale gebouwen met gele en oranje gevels, keistenen bestrating, gezellige pleintjes en idem cafeetjes. Een plek waar je je welkom en thuis voelt. Op het centrale plein laat je het leven aan je voorbij gaan, lees je een boek of eet een lekker taartje op de patio van café Condesa, verscholen achter een boekenwinkeltje. Wandel door de straten langs Arco Santo Catalina, Iglesia de la Merced en naar Cerro de la Cruz voor uitzicht over de stad. ’s Avonds kijk je gratis naar een film in Café 2000 onder het genot van een batido.Verscholen achter een boekwinkeltje op Plaza Mayor in Antigua vind je Cafe Condesa.