Net als op onze andere reizen, en misschien nog wel meer bij deze, willen we op onze komende wereldreis vele momenten vastleggen. Dit doen we door heel veel foto’s en video’s te maken. En daar gebruiken we graag goede spullen voor.  Met een voorliefde voor Canon, zoals je zult lezen. En nee, het is geen gesponsord bericht, we zijn gewoon fan.
De keuze voor de camera voor op reis is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur en gebruik. Wij schieten alles in RAW-formaat en zeulen ons graag een breuk aan lenzen en toebehoren voor de beste kiekjes. Dit zijn onze camera’s voor op reis!

Spiegelreflexcamera voor op reis

Beiden zijn we in het bezit van een spiegelreflex camera (DSLR) die altijd mee op reis gaat. We hebben een Canon EOS 600D en een Canon EOS 500D, welke we voornamelijk gebruiken voor het maken van foto’s. De 600D is ook geschikt voor het maken van full HD video, maar omdat deze geen auto-focus heeft is deze minder geschikt voor het maken van snel wisselende beelden waarbij je van focus wilt veranderen. Bijvoorbeeld tijdens het auto rijden of lopen.

Lenzen

Om zowel landschappen, steden als bewegende objecten als mensen en dieren vast te leggen gebruiken we lenzen met verschillend bereik. We gaan hier niet voor de allerduurste maar hebben wel een aantal criteria voor aanschaf van een lens zoals degelijkheid, goede reviews en betaalbaar. Onze lenzen familie bestaat uit:

 • Canon EF 50mm  f/1.8 II Deze must-have lens voor Canon gebruikers maakt super scherpe opnames op 1 vast brandpunt. Zeer geschikt voor video en portret foto’s. Kost 129 euro.
 • Canon EF-S 10-18  IS f/4.5-5.6 IS STM de favoriete lens van Deborah, ter vervanging van de kansloze Tokina 12-24mm. Dit nieuwe (ultra!) groothoekobjectief van Canon maakt superscherpe foto’s, is zeer degelijk en weegt niets. Perfect voor landschappen en steden.
 • Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM. De walk-around lens van Martien. Deze lens gebruik ik het meest en zit standaard op m’n camera ipv de kitlens.
 • Canon EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 IS STM. De walk-around lens van Deborah. Maar sinds de 10-18 lens er is wordt die stiekem vaker gebruikt. Super scherpe zoomlens, wel ietsje zwaar om aan de nek te hangen de hele dag.
 • Canon EF 70-300mm   f/4-5.6 IS USM a.k.a. de dierentuin lens. Onze telelens, om onderwerpen die ver weg zijn dichtbij te halen, hopelijk kan ik hem komende reis goed gebruiken tijdens de tijgersafari in India!Camera en lenzen voor op reis

Compact camera voor op reis

Twee grote spiegelreflexcamera’s is natuurlijk niet genoeg.  En er is nog wat ruimte in de rugzak om te vullen:

 • Canon PowerShot G7X, a.k.a. de vlog-camera. De meest populaire camera onder vloggers en Youtubers. Maakt HD video’s met een mooie scherpte diepte, zonder dat je er al te veel bij na hoeft te denken.
 • Canon Powershot S95 Een aantal jaar geleden was dit de beste compact camera die ook in RAW formaat foto’s kon maken (inmiddels is de S120 op de markt). Nog steeds maakt de S95 foto’s die bijna niet te onderscheiden zijn van DSLR foto’s, deze nemen we dus ook mee voor als we geen zin hebben om onze zware camera’s te sjouwen. Helaas maakt deze camera geen full-hd video. Vandaar de G7X ;)
 • GoPro Hero 3 Silver Voor het betere gooi en smijt werk.  Deze action camera, de enige die niet van Canon is, gebruiken we waarvoor hij bedoeld is: onder water, in het stof, op de piste, in, op, onder de auto etc.

Accessoires

Een camera is nooit compleet met alleen een lens. De accessoires nemen wellicht nog het meeste ruimte in beslag:

 • 2 accu’s per camera,
 • 5 opladers
 • 12 SD-kaartjes variërend van 8 tot 32gb
 • zonnekappen en filters
 • Selfie-stick
 • Gorillapod (3-potig, flexibel statief)
 • GoPro waterdichte behuizing, voetstukken en schroefmateriaal
 • Rode microfoon voor geluidsopname op de EOS 600D

Cameratas voor op reis

Om alle foto gear te vervoeren hebben we beide een rugzak die voldoet aan persoonlijke wensen, voldoende bescherming biedt en ruimte overlaat voor overige handbagage en natuurlijk Macbooks en toeboeren. De camera tas is tevens onze daypack.
En jawel, er bestaan tassen die hiervoor geknipt zijn:

Deborah gebruikt voor vervoeren van Canon EOS500D & S95, 2 objectiven, Macbook en overige de Lowepro Hatchback 22L AW. Een award winnende, bescheiden rugtas met regenhoes en uitneembaar fotogedeelte en plek voor een kleine laptop of tablet.

Ik gebruik zelf een groter formaat gezien er naast de DSLR, 3 objectieven en Macbook Pro ook nog een GoPro en extra accessoires meegaan: Kata Bumblebee 210-DL Zie foto in galerij.

Oh ja, naast al deze foto gear nemen we natuurlijk nog Macbooks en toebehoren mee. Maar daarover en over het maken van back-ups op reis volgende keer meer!

 

Ps: deze post bevat affiliate links. Mocht jij toevallig via deze link een aankoop doen bij Bol krijgen wij een ietsiepietsie vergoeding. Yaay!