Met de auto op reis heeft zoveel voordelen. Net als met wintersport ben ik in vakantiestemming zodra de deur in het slot valt. Comfortabele kleding, iPhone vol muziek, een tas vol lekkers en gáán! En uiteraard ook het reizen op eigen tempo en stoppen waar en wanneer je wilt.

  In september maakten wij een rondreis door Noorwegen met onze eigen auto. In twee weken bezochten we de highlights van het zuiden en westen. Het tempo zat er goed in maar we hadden zeker ook tijd om te relaxen en genieten van de omgeving. Hieronder vind je de route vol bezienswaardigheden, tips en kosten.

  De route
  Dag 1: Rotterdam – Hirtshals (Denemarken)

  In Boutique Hotel Strandlyst slaap je heerlijk na een rit van 12uur. Voor 100 euro.

  Dag 2: Hirtshals – Kristiansand – Mandal

  De overtocht van Denemarken naar Noorwegen duurt ongeveer 4 uur en kostte 105 euro. Daarna reden we direct door naar Sjosanden Feriencenter net iets buiten Mandal. We sliepen in een houten blokhut voor 65 euro. In Mandal hadden we direct onze eerst aanvaring of ervaring met de Noorse maatstaven: 2 pizza+2 cola= 72 euro. Auw.

  Dag 3: Mandal – Stavanger

  Vanaf Mandal neem je de Noordzeeweg (Fv44). Een route langs de kust en kleine Noorse dorpjes bekend uit de Viking periode met o.a. een vuurtoren in Lindesnes, het Flekkefjord en Egersund. Wij deden dit in een dag omdat het weer niet zo mee zat maar je kunt er ook een dagje aan plakken. Of een week.

  Dag 3-5 Stavanger

  Stavanger is een goede uitvalsbasis voor de regio. Op het idyllische oude centrum na is er niet veel te beleven maar maakt de omgeving alles goed!  Het 42km lange Lysefjord met granieten wanden is de plek voor een boottocht naar Lysebotn, beklimmen van de Kjerag en een wandeling naar de Preikstolen met adembenemend uitzicht over het fjord. Wel even de tijd nemen boven. Zo snel als dat je geen hand meer voor ogen ziet zo snel is de mist vaak ook weer verdwenen. We sliepen hier in een prettig AirBnB appartement voor ongeveer 65 euro per nacht.

  Overzicht over het plateau van de Preikestolen en het Lysefjord in Noorwegen. Must see tijdens rondreis Noorwegen

  Dag 5-7 Kinsarvik / Eidfjord

  Betaalbaar slapen in Eidfjord is onmogelijk (jaja, betaalbaar en Noorwegen). Het werd een bungalow op Kinsarvik camping voor 14o euro per nacht. Maar wel met fjordview! Bezoek natuurpark Hardangervidda, hike naar Trulltunga en bekijk de Vöringvos waterval van dichtbij of bovenaf vanuit Hotel Fossli.

  Dag 7-9 Bergen

  Vanuit de regio Eidfjord rijd je binnen 2 uurtjes naar de historische stad Bergen welke omringt is door 7 bergen en 7 fjorden. Het oude centrum, Bryggen, is Unesco erfgoed. Via de Fløibanen kun de stad en omliggen fjorden bezichtigen. Oh ja, en er valt regen. Vaak. En veel. We sliepen via AirBnB in een gedeelte van een typisch houten huis voor 95 euro per nacht.

  Dag 9-11 Flåm

  Tijd voor dé stopover van alle cruiseschepen; Flåm, aan het begin van het Aurlandsfjord. Evi van 3OpReis was er ook dit jaar en werd bijna onder de voet gelopen. Voordeel van reizen in het naseizoen is het gebrek aan hordes toeristen, een heerlijk appartement mét fjordview  (100 euro per nacht) en de Flåmsbana en ferry naar Gudvangen zaten maar half vol < must do’s!

  Dag 11-13  Oslo 

  Laatste stop: Oslo. De mooiste route gaat via uitkijkpunt Stegastein, Snøvegen (= letterlijk sneeuwweg; dus check even of hij open is!) en Lærdal. Anderhalve dag in Oslo gebruikte we om de hoogtepunten te bezoeken: Akershus Fortress, Opera House en het Vigeland park. En op het terras te zitten. Het was immers 25 graden. Prima afsluiter.
  We sliepen in een ‘cabine’ van het Smarthotel voor 88 euro per nacht.

  Dag 14-15 Oslo – Fredrikshavn – Rotterdam

  Vanaf Oslo vaar je in de nacht met Stenaline voor 180 euro terug naar Frederikshavn in Denemarken. Voor die 180 euro krijg je een boel dronken Polen, slecht entertainment en geen ontbijt.

  De kosten

  Overnachtingen: 80-150 euro per nacht – mix van campings, appartementen en AirBnB.
  Reiskosten:          +/- 400 euro – benzine, tolwegen en alle overtochten
  Uiteten:                40 euro lunch / 70 euro diner – Zelf koken redt je spaarpot!
  Totaal:                   +/- 3.000 euro voor een 14-daagse auto rondreis met 2 personen.

  Nee, het is niet goedkoop en nee, het is ook vaak niet heel lekker weer, alhoewel wij slechts 3 dagen regen hebben gehad. Maar wat je er voor terugkrijgt overtreft al je verwachtingen. Zo dichtbij huis een wereld die je versteld doet staan met prachtige natuur, spiegelende fjorden, besneeuwde bergtoppen bergen, idyllische stadskernen, houten hutjes, voorbij ieder bocht een waterval, maanlandschappen en ga zo maar door.

  Meer foto’s? Bekijk dan hier ons fotoalbum van de reis!