Het is begin december en voor het eerst zit ik niet om het uur mijn sneeuwhoogte app te refreshen. Geen wintersport voor ons dit jaar.
Maar, als er niet iets heel ander tofs op de planning stond, zouden we onze zomervakantie opgeven voor een diepe laag verse sneeuw, een zonnetje, gure wind langs de wangen, thermo ondergoed, verzuurde kuiten en curryworst.
Het skigebied is bepalend voor een geslaagde wintersport. Die verse laag sneeuw is de laatste jaren vaker een utopie dan werkelijkheid in Oostenrijk. Omdat wij niet ook onze wandelschoenen meenemen, gaan we voor sneeuwzekerheid, welke afhankelijk is van zowel hoogte als periode. Hieronder vind je de, volgens ons, beste skigebieden in Oostenrijk.

Onze favoriete skigebieden in Oostenrijk

We zijn, als gemiddelde tot gevorderde snowboarders, niet zo veeleisend (ok, misschien een beetje) maar de keuze van ons wintersport hangt af van een aantal factoren:

  • meer dan 100 km piste
  • lange afdalingen, weinig vlakke stukken
  • aanwezigheid gletsjer (met de kerst)
  • verwarmde stoeltjeslift, weinig sleepliften
  • curryworst

Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang

…en voeg daar dit seizoen, met de komst van een nieuwe gondel, Fieberbrunn aan toe. Met 270km en verbindingen tussen alle dorpen en berghellingen kun je een week lang afdalen zonder 2x dezelfde route te nemen.

Pistes
Het is het meest diverse en snowboardvriendelijke gebied waar we tot nu toe zijn geweest. Een mix van lange en brede pistes, sporadisch een semi-uitdagende zwarte piste,  Oostenrijkse gezelligheid en curryworst op de berg! Bekijk hier onze video en oordeel zelf.

Liften

Ok, geen verwarmde stoeltjesliften maar wel, zoals Oostenrijk dat heeft, modern, snel en goed op elkaar aansluitend. Vanuit Saalbach alleen al gaan er 4 gondels omhoog.

Hoogte

Skicircus Saalbach Hinterglemm is iets lager gelegen, 800-2100 m. Goed de condities in de gaten houden dus, sneeuwzekerheid is hier wel een dingetje ondanks het leger aan sneeuwkanonnen.

Periode

Door de hoogte beter geschikt voor de periode januari t/m half maart. Zeer geliefd bij de Nederlanders en mogelijk is het tijdens de schoolvakanties erg druk bij de liften, zoals eigenlijk overal in Oostenrijk.

Hotel tip: Alpenhotel Saalbach


Ötztal Arena – Sölden

In verschillende stadia van onze snowboard leer zijn we in Sölden van de pistes gerold, gegleden en geboard. Supermodern gebied, toffe pistes maar niet altijd even handig.

Pistes

Als beginnende snowboarder kunnen de vlakke stukken een uitdaging zijn, ben je meer ervaren dan beleef je veel plezier aan een aantal lange, toffe rode en zwarte pistes (tip: neem de rode 11 voor curryworst, uhh lunchtijd)

Liften

De verwarmde ‘blauwe bankjes’ zijn een genot voor je billen als je van Gaislochkogl naar Giggijoch gaat. Echter de  vele overstappen op korte liftjes en idem afdalingen richting de gletsjers zijn gewoon heel irritant. Board los, board vast. Buiten de gletsjers is er gelukkig genoeg om je uitstekend te vermaken.

Hoogte

Met 3 gletsjers, zomerski en een hoogte tussen 1300 en 3300 m ben je hier verzekerd van sneeuw. Vers of niet. Uitkijken dus voor die grote gele rakkers midden op de berg.

Periode

Wij kozen een aantal keer voor Sölden met de kerst wegens de sneeuwzekerheid. Alhoewel we daar vorig jaar met de slechte omstandigheden in de rest van Oostenrijk niet veel plezier aan beleefde. Overvolle liften en slechte pistes, er viel niet op tegen te prepareren ondanks de vele vrachtauto’s verse sneeuw hoog uit de Alpen. Halverwege de dag is het al één grote hobbelbende.

Zillertal Arena – Hochkrimml, Köningsleiten & Gerlos

Gerlos, daar waar je met alle andere Hollanders in de rij staat voor de après-ski.  Hochkrimml is een klein en gemoedelijk dorp in het Zillertal gebied en een paar liftjes verwijderd van Gerlos. Prima alternatief. Hossen en Flugel zijn namelijk absoluut geen pré voor mij. Curryworst daarentegen….

Pistes

Nu ik zo de piste kaart bekijk hebben wij ons een week vermaakt op slechts 2 bergen in dit gebied; Plattenkogel en de Koningleitespitze. Waarbij laatstgenoemde de meest uitdagende pistes bevatte. De pistes rondom Gerlos zijn geschikt voor beginners.

Liften

Met 53 liften kun je heerlijk dorphoppen en desgewenst de bus terugpakken als je per ongeluk toch in Gerlos bij Cin-Cin belandt.

Hoogte

Tussen de 1300 en 2500 meter kun je hier al snel genieten van een fijne laag sneeuw. Alhoewel moeder natuur onvoorspelbaar blijft.

Periode

Half januari begonnen wij in het gras met +12 en eindigden we met -20 in 1.50 sneeuw. Gelijk aan skicircus is de meest sneeuwzekere periode van januari tot en met maart.

Serfaus-Fiss-Ladis

Hoog gebied, tot 2800 m, met ruim 200km piste en zo ik lees, vrijwel geen sleepliften meer (= trauma). Met mascotte Murmli een echt familie- en kinderwalhalla dus persoonlijk eentje om te mijden in de schoolvakanties. Helaas nog geen ervaringen om te delen maar door de vele positieve verhalen en reviews over dit gebied staat deze hoog op de wintersport bucketlist.

Weet iemand of ze daar ook curryworst verkopen? Dan ga ik de pistekaart vast uit mijn hoofd leren….