Van alle steden die we in de U.S.A. hebben gezien, zijn San Francisco en New York onze favoriet. Ok, zoveel andere steden hebben we ook weer niet gezien en eigenlijk is kiezen tussen New York of San Francisco hetzelfde als kiezen tussen je favoriete paar sneakers. Vrijwel onmogelijk.
De steden verschillen van elkaar als de dag van de nacht. Waar New York de stad is met immense gebouwen en inwoners die altijd haast lijken te hebben is San Francisco de rust zelve. Ja, het blijft een drukke metropool maar het open karakter, de laidback attitude en dito inwoners zorgen ervoor dat ook jij de stad verkent in een (iets) lagere versnelling.

Highlights, top 5 bezienswaardigheden, must sees, geef ze een naam maar dit is wat je moet doen in San Francisco.

Een potje Majong in Chinatown

Altijd al willen weten hoe fortune cookies gemaakt worden (zo’n typisch Amerikaans bedenksel)? In de grootste Chinatown buiten Azië kan dat bij de Golden Gate Fortune Cookie Factory! Daarnaast barst Chinatown van de restaurants, souvenirshops, Chinese supermarktjes en kleurrijke lampionnen. Houd je stratenboekje erbij want de bordjes zijn in het Chinees. Majong of Chinese schaak speel je op Portsmouth Square.

Golden Gate Bridge met de fiets

Ooit was er een periode waarin de fitdutchie community nog niet bestond en sporten ons net zo vreemd in de oren klonk als het eten van suikervrije havermoutmuffins. Maar zelfs in die toestand is het huren van een fiets en het beklimmen van de Frisco heuvels, Golden Gate Park, Great Highway en Golden Gate Bridge een ervaring om nooit te vergeten. Gelukkig gaat er vanuit Sausolito gewoon een ferry terug naar Pier41.

Kunst spotten in de steegjes van the Mission

The Mission of Mission District is de meest kleurrijke wijk van San Francisco vol prachtige muurschilderingen, dito mixmatch aan culturen en taquerias. Dus voor je Latino-food cravings is dit je plek.
De tofste muralart vind je in Balmy Alley, Clarion Alley en op the Womens Building.  Een heerlijke wijk om doorheen te slenteren.

Telegraph Hill & North Beach

De wijk rondom Telegraph Hill is een rustige woonwijk. Vanaf de stijle heuvel en Coit Tower vind je een herkenbaar uitzicht over de skyline. Wandel daarna weer naar beneden naar het levendige North Beach maar plan vooraf een avondje chickflicks! O.a. Sweet November (Oh Keanu!), The Wedding Planner (Matthew McConaughey, wink wink) en Just Like Heaven (Mark Ruffalo) zijn hier opgenomen.

In de Cable Car naar Fishermans Wharf

De grootste toeristische trekpleister, naast de GG-bridge, is een ritje in de historische cable car. Er zijn ook nog wel een handjevol inwoners die zich tussen de toeristen door proberen te bewegen. Rijd van Powell/Market naar Hyde and Beach. Dan kun je daarna achter de hordes toeristen aan naar trekpleister 3: Fishermans Wharf. Moedig de straatartiesten aan, spot de zeeleeuwen en eet een burger bij In/Out. Je All American Dream is compleet.

New York of San Francisco; het spreekwoordelijke vergelijken van appels met peren. Pak die fiets, de cable car en/of de benenwagen en ontdek Frisco, the city by the bay!
En ga ook gewoon naar New York.