Cuba; het land van de sigaren, oldtimers, Cuba libre en de broertjes Castro. Een land met een uniek straatbeeld.
Sinds 55 jaar, na het verjagen van de pro-Amerikaanse president Batiste, is er een handelsverbod op alles Amerikaans; voedsel, bedrijven, mensen en auto’s. Je vindt er geen MacDonalds, geen Starbucks, geen rechtstreekse vluchten vanuit de VS en slechts een handjevol Amerikaanse toeristen. De oldtimers in Cuba, bouwjaar 1940-1950 zijn een zichtbaar overblijfsel van het Amerikaanse tijdsperk.

Oldtimers in Cuba - Havana

Verandering op komst

Sinds de komst van Obama en het toetreden van Fidel’s jongere broertje Raul zijn de banden tussen de vijanden enigszins hersteld. Met als gevolg een aantal veranderingen die het unieke straatbeeld van Cuba op (lange) termijn kunnen aantasten. Maar wie het tempo van de Cubanen zelf heeft ervaren, weet dat dit niet mañana zal zijn. Een opheffing van het complete handelsverbod is nog lang niet in zicht zolang het congres in de VS nog beheerst wordt door de Republikeinen. Wat er inmiddels wel veranderd is in de relatie tussen Cuba en de VS:

  • Amerikanen kunnen makkelijk naar Cuba reizen zonder maanden op een wachtlijst te staan mits voor educatieve of culturele doeleinden.
  • Visum restrictie versoepeld voor Cubanen; zij kunnen vaker en langer familie opzoeken of op vakantie in bv Florida.
  • Het import en verkoop verbod op auto’s versoepeld. Wat op (zeer!) lange termijn inhoud dat al die prachtige oldtimers tot het verleden behoren.
  • Communicatiebedrijven mogen officieel zaken doen in Cuba; hola fatsoenlijk internet, Netflix & AirBnB!

Oldtimers in Cuba - Havana

Oldtimers in Cuba

Het jarenlange verbod op het importeren van auto’s en onderdelen van Amerikaanse makelij heeft van de trotse Cubanen een ondernemend en creatief volk gemaakt. Alle oldtimers in Cuba worden met veel liefde onderhouden, gepoetst en kapot zijn ze nooit. Al bestaan sommige motoren inmiddels uit onderdelen van diverse fabrikanten en zitten er nog weinig originele details in.
Ja, het import verbod is opgeheven maar de bureaucratie van de Cubaanse overheid maakt het voor de ‘gewone’ Cubaan nog steeds onnodig ingewikkeld en duur om een nieuwe auto aan te schaffen of zijn oldtimer op te knappen. Het unieke straatbeeld waar je overspoeld wordt met oldtimers in alle kleuren van de regenboog is er mañana echt nog wel:

Havana: het epicentrum van de oldtimers:

Maar in heel Cuba kom je ze tegen: